петък, 16 юли 2021 г.

Плетена чантичка

Сигурна съм, че ви звучи сложно, но ще ви покажа, че не е.
Какво ви е нужно: малко кълбо тънка прежда; тънки игли за плетене размер3 или 4; голяма игла за шиене с широко ухо; копче; мъниста за декорация.
Чантичката се състои от няколко елемента (показани на Фиг.1)
Предна част: Изплита се един правоъгълник (дължината и широчината определяте сами в зависимост от това за какво ще използвате чантичката). На предната част се поставя копчето и мънистата, но това на края.
Задна част и капак: Изплита се правоъгълник със същата широчина и дължина, като на предната част, но за разлика от нея не спирате (т.е. не завършвате плетката), а над плитате около 3 сантиметра. Едва тогава започвате да свивате по една бримка в началото и в края на всеки ред. Преценете на кой ред в средата трябва да свиете бримки и след това да над плетете отново бримките, за да се образува илик (дупка) за копчето.
Странични части и дръжка: Тези елементи трябва да се изплетат заедно за да има здравина дръжката на чантичката. Изплитате лента, която ще съединява предната и задната части и дъното. Свободната част ще остане за дръжка. Сами определете дали тя ще е дълга или къса.
Дъното: Изплитате правоъгълник със същата дължина, като на предната и задната част, а ширината трябва да е с еднаква ширина със страничната част. Дъното е свързващ елемент на цялата чантичка. Към него се пришиват с игла и конец предната и задната част на чантичката, както и страничните части (заедно с дръжката).
За пришиването на елементите можете използвайте игла с голямо ухо и същия конец, с който сте плели, а можете да правите различни комбинации от цветове, както и да развихрите фантазията си с декорацията от мъниста. Не забравяйте да пришиете копчето, с което вашата нова чантичка за мобилен телефон или други аксесоари ще се закопчава. Плетенето може да бъде и забавно!

Няма коментари: