събота, 19 септември 2009 г.

Плетена покривка за легло или одеяло

Да продължим на татък... Покривката за леглото е нещото, което носи уют в една стая и е много практично, когато нямаш време или те мързи да си оправиш леглото. Покриваш с покривката и всичко изглежда наред. Поне на пръв поглед!
Стига увертюри да се хващаме за иглите. На снимката виждате модел на покривка за легло. Тя се състои от плетени елементи рамкирани с плат. Плетените елементи са правоъгълници с ромбовиден елемент, който можете да изплете лесно. Нанизвате 40 бримки започвате да плетете лицеви бримки докато не стигнете 20 и 21 тях изплитате опакови, след което продължавате да си плетете лицеви бримки до края на реда. На следващият ред изплитате 19,20,21 и22 опакови и така разширявате ромба. Следвайте схемата и ще видите, че е лесно. Ако искате по голям плетен елемент нанижете 80 бримки и започнете изплитането на опаковите от 40 и 41. Пояснение, за да е правилен ромб, когато стигнете средата, т.е. сте образували триъгълник изплете още един допълнителен ред от опакови бримки, за да започнете следващия триъгълник и достигнете до ромбовидната форма. След като сте изплели достатъчно елементи зашийте ги едно за друго и след това рамкирайте с плат, и готово. За да скриете грозната задна част на покривката използвайте плат, а ако желаете монтирайте вата и покривката се превръща в одеяло.

петък, 4 септември 2009 г.

Плетен пачуърк

На всеки, който се занимава с плетене му изостават малки кълбета прежда, които общо взето все не стигат за нищо. Е аз имам идея как да ги оползотворите. Пачуъркът е съединяване на различни парчета плат едно за друго и композирането им в един елемент, най-често това е одеяло. Естествено за моят проект аз използвах малки кълбета прежда от които изплетох, разноцветни квадрати (правоъгълници). Вие можете да направите същото като сами определите размера на елемента посредством броя на нанизаните и изплете ни бримки. След като сте изплете елементите трябва да ги съедините едни за други, но преди да направите това ви съветвам просто да ги подредите без да ги зашивате, за да направите най-доброто подреждане в което да сте сигурни. След което спокойно зашийте елементите един за друг. Полученият пачуърк, може да комбинирате и с плат, ако изплетеният елемент не ви достигне. Също така използвайте плат и за опаковата страна на одеялото. Ако искате можете да сложите вата във вътрешността на одеялото и така да направите една топла завивка за студените вечери вкъщи. Направете си шарен живота си, макар и на кръпки!

Набор на текст

Набор на текст
Набор на текст